top of page

18 juni - Dagen for bærekraftig gastronomi


18. juni, markerer vi Gastronomiens dag, en dag opprettet av FN i 2016 for å fremme viktigheten av bærekraftig gastronomi for å nå FNs bærekraftsmål, gjennom promotering av:


* Utvikling i jordbrukssektoren

* Matsikkerhet

* Ernæring

* Bærekraftig matproduksjon

* Bevaring av biologisk mangfold


Bærekraft er ideen om at noe (for eksempel jordbruk, fiske eller til og med matlaging) gjøres på en måte som ikke er sløsende med våre naturlige ressurser, og kan fortsette i fremtiden uten å være skadelig for miljøet eller helsen vår.


Les mer om FN`S sine bærekrafts mål her https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaalSom kokker har vi en viktig rolle i å håndtere og velge de riktige råvarene. Vi må utnytte disse råvarene på en ansvarlig måte og velge leverandører og produsenter som tar bærekraft på alvor!

Som en stolt Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift har vi påtatt oss oppgaven med å drive på en mer bærekraftig måte. Vi har for eksempel kontinuerlig fokus på å minske matsvinnet, og har egne innkjøpsveiledere som hjelper oss å kjøpe inn råvarer av godkjente leverandører og produsenter.


Bruk av hele dyret er også viktig. Retten det er bilde av er laget av økologisk landkylling.

Her har vi tatt brukt hele kyllingen, helstekt brystet, beinet ut låret og deretter kokt kraft på skroget som vi bruker i sausen og fritert kyllingskinnet.

Siden vi leverer catering ut til kunder, jobber vi nå også med en løsning som kan informere de om hvordan de kan ta best mulig vare på eventuelle rester.


Men bærekraftig gastronomi handler ikke bare om valg av råvarer. Hvordan vi presenterer maten og hvilke materialer vi bruker, spiller også en viktig rolle. På Matfikseren har vi for eksempel valgt å levere catering til våre kunder uten engangsprodukter, med fokus på gjenbruk der vi kan og som gir en reduksjon av avfall.


Vi bruker plast brett, trefjøler, glass og porselens boller til utlevering av buffeter. Disse er gjenbruks emballasje. Der det er behov for engangsartikler, bruker vi palmeblader, tre bestikk, resirkulerbar papp emballasje og bagass emballasje som du fysisk kan kaste ut i hagen din og se at blir til jord i løpet av en måned. Vi bruker fortsatt aluminiums former til varmmat, da det ikke er noe godt alternativ på markedet. Men disse er resirkulerbare via «glass og metall».Vi ønsker å bidra til en sunn og bærekraftig matkultur. På Gastronomiens dag oppfordrer vi alle til å tenke over valgene vi tar når vi handler, tilbereder og nyter maten vår.Sammen kan vi jobbe mot en mer bærekraftig fremtid!62 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page